• Viktigt meddelande:

  Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Försenad byggstart – då byggs E4 i Västerbotten om

Publicerad

Närmare halva sträckan på E4 mellan Umeå-Skellefteå föreslås få sänkt hastighet i väntan på att vägen byggs om och får mitträcke. Den första sträckan, mellan Djäkneboda och Bygdeå, skulle egentligen redan vara påbörjad men är uppskjuten och planeras tidigast komma igång våren 2020.

Trafikverket tvingas skjuta upp sträckan mellan Djäkneboda och Bygdeå. Orsaken är att det endast kom in ett enda anbud på att få genomföra projektet – och det anbudet var för dyrt.

– Vi fick avbryta och backa ett steg, säger Gunilla Björklund, projektledare på Trafikverket.

Nu ska myndigheten göra om upplägget mot gentemot entrepenörerna, vilket man hoppas kommer locka fler intressenter.

– Vi valde den form där vi lägger större ansvar på entrepenören, men det kan innebära att inte lika många lägger anbud. Plus att Västra länken i Umeå låg ute samtidigt, som är ett väldigt stort jobb. Bolagen väljer ju vad de vill lägga sitt krut på, säger Björklund.

1,5 mil saknar finansiering

E4 planeras att byggas ut i etapper och planer och pengar finns för stora delar av E4. Men byggstarten för många sträckor ligger minst fem år framåt i tiden. Två sträckor – på drygt 1,5 mil – finns inte med i Trafikverkets planer som sträcker sig till och med 2029 och saknar helt finansiering.

De sträckor på E4 som det idag, enligt Trafikverket, finns finansiering för är följande:

 • Djäkneboda – Bygdeå – Byggstart planeras kommande år.
 • Sikeå – Gumboda – Byggstart tidigast 2021.
 • Gumboda – Grimsmark – ingår i Nationella planen för infrastrukturåtgärder 2018-2029 för åtgärd år 2024-2029, framtagande av vägplan pågår.
 • Broänge – Ljusvattnet – ingår i Nationella planen för infrastrukturåtgärder 2018-2029 för åtgärd år 2024-2029, framtagande av vägplan pågår.

Sträckorna Grimsmark – Broänge och Ljusvattnet – Yttervik (Bureå) saknar i nuläget finansiering och de projekten ligger som vilande.

De rödmarkerade sträckorna är sträckorna som Trafikverket vill sänka hastigheten på i väntan på att vägarna byggs ut med mittseparering. Förslaget är nu ute på remiss. Foto: Trafikverket

Övriga vägar där Trafikverket vill sänka hastigheten

Visa

Utöver E4 vill Trafikverket sänka hastigheten på följande sträckor i Västerbotten där mitträcke saknas:

 • E12 mellan Holmsund, Obbola och Umeå
 • E45 sträckor söder resp. norr om Vilhelmina
 • Väg 95 mellan Skellefteå och Boliden
 • Väg 363 mellan Umeå och Tavelsjö
 • Väg 364 mellan Hjoggböle och Tjärn, Skellefteå
 • Väg 531 mellan Holmsund och Umeå

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer