• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Flera mil längs E4 kan få sänkt hastighet – politiker kritiska

Publicerad

Sex mil längs E4:an mellan Umeå – Skellefteå kan få sänkt hastighet. Det är Trafikverket som aktualiserat förslaget från 2016 om att sänka hastigheten på vägar runt om i landet där mitträcke saknas.

När det första förslaget var ute på remiss för tre år sedan blev det till slut ingen sänkning av hastigheten från 90 till 80 på E4, det sköts på framtiden.  

Innan det stod klart att sänkningen sköts på framtiden så hann både landshövding Magdalena Andersson och berörda kommunalråd rasa över förslaget om sänkt hastighet där mittseparering saknas – de vill istället att vägarna rustas upp.

Kritiska till sänkning

Nu har Trafikverket en ny remissomgång och berörda kommuner och andra myndigheter har nu fram till den 23 september på sig att tycka till om förslaget, som inte ser ut att tas emot med öppna armar denna gång heller. 

– Vi ser hellre en utbyggnad och bredare vägar än sänkt hastighet, säger Åsa Ågren Wikström (M), vice ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden, Region Västerbotten.

”Förslaget är förödande”

Patrik Nilsson (S) är kommunalråd i Robertsfors och det är där som merparten av sänkningarna på E4 föreslås, både sträckan Djäkneboda-Bygdeå samt Sikeå-Bureå.  

– Vi är en pendlingskommun och förslaget är förödande, vi måste verka för att bygga ut. De sex milen mellan Sikeå och Bureå är ju den längsta på hela E4 som saknar mitträcke, säger Patrik Nilsson (S) kommunalråd, Robertsfors. 

Vill rädda liv

Trafikverket menar att en sänkning från 90 till 80 kilometer i timmen minskar dödligheten med 40 procent vid en kollision. En mil kommer att ta 50 sekunder extra att köra, den tunga trafiken påverkas inte då den redan är begränsad till 80 kilometer i timmen. Beslut om det blir någon hastighetssänkning eller inte kommer att tas i slutet av oktober.  

– Vi vill rädda liv och vår ambition är att sänka hastigheten redan i november. Det handlar om en tillfällig lösning som räddar liv till dess att mitträcke är på plats, säger Angelica Qarlsin, strategisk planerare, Trafikverket.

Utöver föreslagna sänkningarna på E4 så berörs även sträckor på E12, E45, 363, 531, 364 och 95.

SVT rapporterade · Förslag om sänkt hastighet: Vad tycker du?

08.23
Trafikverket borde lägga resursena på annat. Får de besluta själva har vi väl snart bara 40-sträckor i hela landet.
08.23
Mycket bra med så ut hastighet. Bra för människan, bra för miljön.
08.24
Helt strålande,mer bråttom ska man inte ha,starta tidigare så kommer man fram i tid ändå,!!☝️😉🤚
08.28
Helt sjukt!
Folk håller inte hastigheterna som råder nu och lär inte följa sänkta hastigheter bättre. Löjligt att någon teoretiker räknat med att om man sänker farten från 90 till 80 kilometer i timmen minskar dödligheten med 40 procent. Kan ni inte sänka farten på motorvägarna också från 110 till under 10 kilometer i timmen. Då får vi kanske en återupplivning av de redan döda tillbaka i livet igen. Vad trött jag blir på Sverige!
08.30
Skillnaden i tid på de 6 milen är fem minuter om man sänker från 90 till 80.
08.35
Vid lägre hastighet minskar bensinförbrukningen rejält.
Olyckorna minskar eller blir inte lika dramatiska.
Man kommer fram några minuter senare.
Vad är problemet?

08.35
Bilarna blir allt bättre, vägarna blir bättre men hastighetsbegränsningarna, de sänker man. Inte förvånande att människor kör för fort då.
08.36
Men ’nollvisionen’ ställer sig ju alla bakom utan att fundera på vad det innebär; jo att den samhällsekonomiska värderingen av ett människoliv blir så extremt hög så eventuella tidsvinster kan aldrig konkurrera med detta. TRV gör vad dom blir ålagda tyvärr..
08.36
Istället för att rusta upp vägarna så sänks hastigheten, pengarna som bilarna i form av skatter drar in går till annat som bla invandringen.
08.36
Eller 4 minuter om man räknar med att folk i snitt håller 10km/h över gränsen. Inte jättemycket skillnad kan jag tycka.

Därför vill Trafikverket sänka hastigheten

Visa

Utöver E4 så vill Trafikverket sänka hastigheten på följande sträckor i Västerbotten:

  • E12 mellan Holmsund, Obbola och Umeå
  • E45 sträckor söder resp. norr om Vilhelmina
  • Väg 95 mellan Skellefteå och Boliden
  • Väg 363 mellan Umeå och Tavelsjö
  • Väg 364 mellan Hjoggböle och Tjärn, Skellefteå
  • Väg 531 mellan Holmsund och Umeå

Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Krockvåldet varierar vid olika hastigheter. Om du kolliderar i 80 km/tim i stället för 90 km/tim minskar risken att omkomma med 40 procent.

Genom att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas säkerhetsstandard, med omskyltning samt om- och nybyggnad under perioden 2014-2025, kan ungefär 16 liv räddas per år (varav sju liv till följd av omskyltning av befintliga vägsträckor och nio liv till följd av om- och nybyggnad).

Fram till år 2025 kommer cirka 425 mil statlig väg att skyltas om till en lägre hastighetsgräns.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer