Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bananfluge-expertens tips på hur man rör ihop den bästa flugfällan: ”De är riktiga finsmakare”. Foto: Marcus Stensmyr, privata bilder

Därför är det så mycket bananflugor – experten: Kan bero på inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Bananflugorna är här igen – något senare än normalt. Många upplever att det är mer flugor än vanligt.

Bananflugsexperten tror att det kan hänga ihop med inflationen och pris på mat och frukt.

– Man kanske inte slänger en banan för 28 kronor på samma sätt som tidigare, säger Marcus Stensmyr, universitetslektor, Funktionell zoologi vid Lunds universitet.

Bananflugorna flyttar nu in i hus och värme när kylan kommer krypande. Många har upplevt att det är mer bananflugor än normalt.

– Det skiljer sig såklart åt lokalt, hur många flugor det är. Men flera har reagerat. Jag själv såg otroliga mängder på min lokala livsmedelsbutik, säger bananflugsexperten Marcus Stensmyr, som är uppvuxen i Umeå.

Flugorna har flyttat in något senare än normalt.

– Vädret har varit varmt på många håll, de har stannat längre utomhus i år.

Men när de väl flyttar in går det snabbt. En hona kan lägga flera hundra ägg, efter 14 dagar har man hundratals nya flugor som i princip är könsmogna direkt.

– Det går snabbt att få många hemma, säger han.

Stensmyr har en tes om att inflationen kan gynna bananflugan. När priset på frukt och mat stigit blir folk mindre sugna på att slänga mat.

– Innan kanske vi slängde mer, även i förebyggande syfte mot bananflugor. Nu får bananen för 28 kronor ligga kvar någon extra dag, säger han.

Hur blir man av med bananflugorna? Hör expertens tips i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.