Foto: SVT/Foto på polisbeslut

Därför la polisen ner förundersökningen

Publicerad

Nina och Iris pappa rasade i vikt efter att han flyttat in på Höjdens äldreboende i Skellefteå. Tolv dagar efter att han flyttat in kördes han akut till sjukhuset, där han kort därpå avled på grund av avmagring och sjukdom. Döttrarna polisanmälde äldreboendet, men polisanmälan lades ned.

– Vi utgick från den rättsmedicinska obduktionen av den avlidna när vi gjorde vår bedömning och fattade beslut om att lägga ner förundersökningen, säger Lars-Martin Markstedt, gruppchef för brott i nära relationer vid Skellefteåpolisen.

Den rättsmedicinska obduktionen visade att Martin till sina 167 centimeter vägde 45 kilo, hans buk var insjunken, nyckelbenen och bröstkorgen syntes direkt under hudytan och att han dog på grund av avmagring i kombination med sjukdom.

Höjdens äldreboende

LÄS MER: Döttrarna: ”Personalen lät vår pappa svälta ihjäl”

Inte nog med bevis

Döttrarna anmälde boendet för vållande till annans död.

– Obduktionsrapporten gör gällande att döden orsakats av sjukdom, så vi finner inte dödsfallet brottsligt. Därför lade vi ner förundersökningen, säger Markstedt.

Att döttrarna i polisanmälan påpekat att deras pappa rasade i vikt och inte fick den mat han behövde när han flyttade in menar polisen inte var starkt bevis nog.

– När man har en viss typ av sjukdom så kan man ju också avmagra, säger Markstedt.

LÄS MER: Socialnämnden förnekade att någon anhörig hört av sig

Ovanligt att äldreboenden polisanmäls

Enligt honom är det väldigt ovanligt att anmälningar mot äldreboenden för vållande till annans död kommer in till polisen. Hans uppskattning är att det under 1,5 års tid kommit in två-tre stycken.

– Men i de andra fallen är det alltid sjukvården som har anmält sig själva för att det ska kunna göras en opartisk rättsmedicinsk obduktion.

Han hänvisar till att det i de flesta av dessa fall är sjukvårdens egna ansvarsnämnd som utreder dessa händelser.

Nina, Iris och Martin heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjdens äldreboende

Mer i ämnet