Bristerna på Höjdens äldreboende uppmärksammades av sjuksköterskor under våren 2017. Foto: SVT

Ny chef tillsattes – anmälde snabbt allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad

Madeléne Leonardsson kom utifrån och började jobba som boendechef på Höjdens äldreboende i Skellefteå för tre månader sedan. Det dröjde inte länge innan hon skrev en Lex Sarah-anmälan.

– Jag såg det jag såg, jag hörde det jag hörde och sedan gjorde jag anmälan, säger hon.

Lex Sarah-anmälan omfattade flera avvikande brister på äldreboendet. Bland annat togs det i anmälan upp att blöjbyten inte hade skett då det fanns behov för det, att städningen var under kritik och att det var dåligt bemötande mot ny personal. Där togs även upp att sjuksköterskor larmat om att flera äldre gått ner ovanligt mycket i vikt.

– Det här är allvarliga saker som nu anmälts för att utredas, sa Madeléne Leonardsson till SVT tidigare.

Höjdens äldreboende

Flera äldre har gått ner ovanligt mycket

Det här är andra Lex Sarah-anmälan om att äldre personer gått ner ovanligt mycket i vikt på Höjdens äldreboende inom loppet av nio månader. Men verksamhetschefen Peder Hansson menar att det utifrån det inte går att dra slutsatsen att det varit ett problem över tid på boendet.

– Det är jättevälkommet att det här kommer fram och att en Lex Sarah-anmälan skrivs så att en utredning görs och vi kan systematisera våra arbetssätt och ta tag i det som uppkommer, säger han.

Enligt Madeléne Leonardsson har fyra boende på Höjdens äldreboende gått ner ovanligt mycket i vikt under våren 2017. Men redan hösten 2016 polisanmälde Nina och Iris samma äldreboende för vållande till annans död efter att deras far avlidit på grund av avmagring i kombination med sjukdom.

Efter Lex Sarah-anmälan som gjordes efter Martins död fastställdes det att det fanns en påtaglig risk för missförhållanden. Nu har ytterligare en Lex Sarah-anmälan skrivits om att fler av de boende gått ner ovanligt mycket i vikt. Foto: SVT

Förnekar omfattande problem

Peder Hansson säger att de två respektive Lex Sarah-anmälningarna rör två olika enheter på boendet. Han berättar också att man inom äldreomsorgen sedan i höstas har satsat på att jobba med att förbättra måltidsmiljön och korta nattfastan. Men att det skulle vara omfattande problem på Höjdens äldreboende med att äldre går ner i vikt förnekar han.

– Den förra Lex Sarah-anmälan är utredd och vi har vidtagit åtgärder. Det gällde en individ, det här gäller andra, så det här är ingenting som är på gruppnivå, säger han och fortsätter:

– Nu får vi avvakta och se vad den här utredningen visar, om bristerna beror på liknande orsaker som den tidigare eller helt andra. Och så får vi reda på vad som gått snett och hur vi kan förbättra vårt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjdens äldreboende

Mer i ämnet