Foto: TT

Äldre har gått ner i vikt på boende – personalen åt deras mat

Uppdaterad
Publicerad

Boende på Höjdens äldreboende i Skellefteå har gått ner ovanligt mycket i vikt under våren. Samtidigt rapporteras det om att personalen på boendet ibland äter av de boendes mat.

– Det här är allvarliga saker som nu anmälts för att utredas, säger boendechefen Madeléne Leonardsson.

Äldreboendet har tvingats vidta akuta åtgärder efter att sjuksköterskor på arbetsplatsen rapporterat om flera brister. Att flera av de äldre gått ner ovanligt mycket i vikt, samtidigt som det kommit till boendechefens kännedom att personal ibland äter av de boendes mat, är något som boendechefen ser allvarligt på, samtidigt som hon inte med säkerhet kan säga att de två händelserna har med varandra att göra.

LÄS MER: ”Personalen får absolut inte äta de äldres mat”

Höjdens äldreboende

– Det är lätt att tänka så och jag förstår att man kan tolka det som att de boendes viktnedgång beror på att personalen äter deras mat, men det behöver inte vara så, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara så att de äldre av någon anledning har dålig aptit och att det blir mat över som personalen sedan ätit. Det kan med andra ord vara en slump, säger Madeléne Leonardsson.

Får personalen äta de äldres överblivna mat?

– Nej, det får de inte. Det är en policy som vi har.

LÄS MER: Här serveras äldre mat för bantare – ”Skrämmande”

Har anmält flera händelser

Hon säger att det särskilt är fyra av de boende som gått ner ovanligt mycket i vikt och att det är en tendens som sjuksköterskorna som jobbar närmast de äldre uppmärksammat.

En Lex Sarah-anmälan har gjorts och Socialkontoret ska nu utreda händelserna. I samband med denna anmälan har även andra britser anmälts. Bland annat brister i städrutinerna, att blöjor inte alltid bytts vid behov och dåligt bemötande mot ny personal.

LÄS MER: Äldre tvingas fasta i tretton timmar på boende

Har vidtagit akuta åtgärder

På det kommunala äldreboendet väntar man nu på att utredningen ska visa hur bristerna kan ha uppstått för att sedan kunna förbättra sitt arbete. Men akuta åtgärder har redan vidtagits.

– Vi har till exempel haft samtal med var och en ur personalen och även haft gruppmöte, säger boendechefen.

Äldreboendet har även tagit kontakt med en arbetsterapeut för att planera för insatser och utbildning i metoder för arbetsgruppen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjdens äldreboende

Mer i ämnet