Foto: SVT

Därför skrotas enkronorstomterna i Norsjö

Publicerad

Kommunfullmäktige i Norsjö har nu beslutat att skrota satsningen på enkronorstomter. Anledningen: Inget bostadshus byggdes.

– Vi attraherade oseriösa köpare utan plan på att bygga bostadshus. Det blev dålig reklam istället, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

Det var år 2014 som Norsjö kommun tog beslut om satsningen för att få fart på inflyttningen. Men bara fyra tomter att sålts och ingen av köparna sökte ens lagfart för att bygga en bostad, något som Norran var först med att berätta. Enligt kommunalrådet borde satsningen ha skrotats för flera år sedan, den har bara inneburit merarbete.

– Tomtpriset är inte det avgörande kring en flytt. Nu återgår reglerna till hur det var innan. Vi håller på att ta fram attraktiva och sjönära tomter som folk får köpa till vanliga priser, säger Mikael Lindfors (S).

Han hoppas att intresset för att bygga i kommundelarna nära Skellefteå, till exempel Gumboda, kommer att påverkas av bygget av batterifabriken.

– På sikt tror vi att det kan bli mer attraktivt att bo i de områdena, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.