Foto: SVT

Ingen vill ha strandtomt – ens för en krona

Uppdaterad
Publicerad

En spänn. Mer än så kostar inte en strandtomt i Norsjö om för den som vill köpa den. Men inte en enda person har tyckt att det var värt att öppna portmonnän.

En strandtomt i Norsjö kostar inte mer än en krona för den som är intresserad. Det är dock inte en enda person som varit det.

– För en familj påverkar det säkert om man har ett eget kapital eller kan få låna. I glesbygden har huset inte samma värde som det kostar att bygga, säger Elin Andersson, teknisk chef i Norsjö kommun.

Lågt pris – minskat intresse

Det är till och med så att kommunen misstänker att det låga priset kan ha motverkat intresset för tomterna.

– Det kan ge ett dåligt intryck att vi ger bort tomterna. Vi vill stimulera byggandet på något annat sätt.

Gratistomter har inte visat sig vara någon hit även i andra kommuner. I Nordmaling uppmärksammades tomterna utomlands efter att SVT rapporterat om dem för några år sen. Men av 100 tomter i Nordmaling kanske det blir bostadshus på en eller möjligen två. Där har man också gett upp. I Robertsfors har det kanske gått lite bättre. Fyra tomter av ett tjugotal runt om i kommunen har de blivit av med. Alla nära havet i Sikeå.

Se mer: Efter SVT:s inslag – stort intresse för strandtomterna

Norsjöbor ska frågas

Norsjö kommun går nu tillbaka till ritbordet med sitt tjugotal tomter. Inför nästa detaljplan ska norsjöborna få frågan var det borde byggas.

– Det byggs faktiskt mer i byarna än inne i Norsjö. Och vi vill få igång byggandet, säger tillväxtchef Eleonore Hedman.

Kravet för att få en tomt är att man bygger ett bostadshus där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.