På Nolia har vaccineringen av 16- och 17-åringar påbörjats. Foto: SVT/TT

De första ungdomarna i Västerbotten har fått vaccin: ”Finns fler lediga tider”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som är 16 och 17 år kan boka tid för vaccination i länet och de första indikationerna tyder på att det finns god vaccinvilja hos ungdomarna.

På Nolia i Umeå har man redan vaccinerat 190 av de ungdomar som lyckats få en tid under tisdagen.

– Det verkar rulla på bra. Ungdomarna bokar på men det kommer att ta någon dag före vi vet ett mer exakt antal. Vissa har fått tid att boka sig redan den här veckan på Nolia i Umeå och eventuellt också i Lycksele där det finns rätt bra med tider, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Vaccinering i Västerbotten

I åldersgruppen 16- 17-år så finns det ungefär 6 500 personer men hur många som kommer att hinna vaccinera sig före skolstarten är oklart. Man hoppas på mer vaccin till länet.

– Vi har alldeles för lite vaccin just nu och det är fortfarande personer i åldrarna just ovanför som också väntar på sin första dos så vi hoppas att vi kan få fler doser.

Hängde på låset

Av de ungdomar som lyckats boka en tid under tisdagen fick ett gäng tid redan på onsdagen.

– Det känns ju jättebra. På Nolia har 190 ungdomar redan fått vaccinet i armen, säger Carola Degerman, verksamhetschef för primärvården område nord.

– Det fylls på hela tiden med nya bokningar och just nu finns det tider kvar att boka. Vi hoppas verkligen att ungdomarna vill fortsätta att vaccinera sig. Det är bra inför den kommande skolstarten, säger Carola Degerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet