Foto: Mohammed Salem

De vill ha ny lag efter mordet på Lotta

Uppdaterad
Publicerad

I kvälls hölls manifestationer efter mordet på Lotta Rudholm. Initiativtagarna vill ha en ny lag – lex Lotta.

– Det blir tal och namninsamling för att få till lex Lotta, säger Jenny Eriksson, ordförande i föreningen ”Hand i hand för kvinnofrid”.

Lotta Rudholm mördades brutalt i Bromma i juni av en man hon försökte lämna. Mordet väckte uppmärksamhet landet över och mannen dömdes till livstids fängelse.

På onsdagskvällen hölls en manifestation på Sergels torg i Stockholm och en på Renmarkstorget i Umeå. Målet är att en få till lagen lex Lotta.

Arbetar mot våldet

– Vi vill uppmärksamma att vi vill ha en lex Lotta, vi måste fortsätta arbetet mot våldet. Man kan inte bara säga att det var tråkigt att det hände, men så händer inget mer, säger Emelie Nixon, vän till Lotta.

Tanken med lagen är att åklagare får tydliga verktyg och direktiv att använda sig av allmänt åtal i de fall kvinnan inte står fast vid sin anmälan. Den skulle också stödja socialtjänstens roll när det gäller utredningar.

Läs också: Startar ny förening för kvinnofrid

Specialistgrupp har bildats

Förra veckan togs de första stegen mot ett utformande av lagen. En specialistgrupp där åklagare, jurister och experter på kvinnorättsfrågor ingår har bildats och skall nu utforma ett förarbete som de sedan kommer att uppvakta riksdag och regeringen med.

I Umeå är det föreningen Hand i hand för kvinnofrid som arrangerar manifestationen och det var ungefär 20 personer som samlades på Renmarkstorget under kvällen.

– Jag kom hit för att visa mitt stöd för det lex Lotta jobbar med. Ingen ska behöva känna sig otrygga varken om de är ute på stan eller hemma i sitt hem. Det är fruktansvärt att vi ens har det på det här viset, säger Robert Byström, en av personerna som närvarande under manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.