Höga priser, tuffa utsläppskrav och snåriga regler för lantbrukare i Holland gör att allt fler holländare söker sig till Sverige istället. En av dem är Debbie som köpte en gård i Överklinten. Foto: SVT

Debbie lämnade Holland för Sverige – blev mjölkbonde i Överklinten

Uppdaterad
Publicerad

Höga priser, tuffa utsläppskrav och snåriga regler för lantbrukare i Holland gör att allt fler holländare söker sig till Sverige istället. LRF Konsult uppskattar att det är ett 30-tal holländare som köpt en gård i Sverige under de senaste tio åren. 

Bara i Robertsfors kommun i Västerbotten är det tre holländska familjer som etablerat sig på kort tid. Debbie Van de Kaamp gav sex miljoner kronor för gården i Överklinten – motsvarande gård skulle ha kostat fem till sex gånger så mycket i Holland.

– Ja, vi såg att den här gården låg ute till försäljning och tyckte det såg fint ut med bra arrondering. Markerna är väl samlade och vi tycker att hela Västerbotten är vackert så vi slog till, berättar mjölkbonden Debbie Van de Kaamp.

Fler holländska familjer på gång

Förutom hennes familj, med man och fem barn i Överklinten, så finns det nu även holländska familjer i Flarken och Klankliden. Och fler är på gång till Västerbotten.

– Det kan vara ännu fler än ett trettiotal över hela landet. Jag vet att det är två par i Skellefteåområdet som är på gång och så är det ett par från Liechtenstein som etablerat sig i Rödå, säger Rickard Stjärnbäck på LRF Konsult i Robertsfors.

I klippet ovan hör du Debbie berätta om situationen i Holland – och varför hon väljer att satsa i Västerbotten istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.