Här är bönderna i Tvärålund som går emot trenden – satsar miljoner på jordbruket

Publicerad

Trots att bönderna blivit färre under de senaste tio åren och att Norrmejerier nyligen sänkt ersättningen för mjölken så finns det de som satsar. Olle och Anna-Lena Nilsson driver lantbruk i Tvärålund och står nu inför att investera miljontals kronor.

Enligt Jordbruksverket finns det 63 000 jordbruk i Sverige. För ungefär femtio år sedan fanns det dubbelt så många. I Västerbotten finns de flesta bönderna längs kusten och nästan alla jordbruk i inlandet har försvunnit. 

Men i Tvärålund, Vindelns kommun finns Ko-Olles lantbruk och där vågar man satsa.

– Vi har 300 mjölkkor idag och ytterligare 100 ungdjur. Nu söker vi tillstånd för ytterligare 100 mjölkkor och en sjätte mjölkrobot, berättar Olle Nilsson som har fyra anställda på sin gård.

Kan bli största mjölkbonden i länet

Får de igenom sin miljökonsekvensbeskrivning och övriga tillstånd innebär det att de blir de största mjölkbönderna i Västerbotten. 

– Ja, det stämmer, det finns en liknande gård i Kågedalen norr om Skellefteå som just nu är lika stor men får Ko-Olles utöka blir de störst, säger Lars Westman som är medlemsansvarig vid Norrmejerier.

Och bonden Olle Nilsson är optimistisk.

– Vi har bra marker och mycket tillgång på foder till djuren och trots att mjölkpriset går upp och ner så måste man våga satsa, säger Olle Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer