”Det är mycket likt”

Uppdaterad
Publicerad

Det har satsats på det nya kulturhuset i Umeå. Många miljoner har gått åt och högt ansedda arkitektfirmor har varit inblandade i bygget, men nu kan Västerbottensnytt avslöja att exteriördesignen för huset kanske inte är så ny ändå.

För i Köpenhamn så finns nämligen tre kontorshus som liknar Kulturväven. Punkthus Tuborg Syd norr om centrala Köpenhamn byggdes mellan 2006 och 2009.

Olika arkitekter

Kulturväven och byggnaderna i Köpenhamn är designade av helt olika arkitekter men arkitektfirman bakom bygget i Köpenhamn anser inte att kulturväven är ett plagiat. Istället skriver Thomas West Jensen, arkitekt och delägare till arkitektfirman till Västerbottensnytt att:

”Omedelbart har projektet och fasaden vissa likheter men vi menar inte att det är någon kopia eftersom projektets olika skalor, bearbetningar och material gör att projekten är väldigt olika”

”Det fanns alltså redan”

Uppgift att det finns ett liknande bygge i Köpenhamn kommer också som en överraskning för Umeås före detta stadsarkitekt.

– Jag hade väntat mig att det här skulle vara ett nytt formspråk som det norska arkitektfirman hade kommit fram till, men det fanns alltså redan, säger Hans Åkerlind, före detta stadsarkitekt i Umeå.

För det är väldigt likt eller?

– Ja, det är mycket likt. Förvånansvärt likt, säger Hans Åkerlind.

Västerbottensnytt har försökt nå ansvariga arkitekter och Balticgruppen för en kommentar utan att lyckas.

Vad tycker du? Är Kulturväven ett plagiat? Tyck till i kommentatorsfältet nedan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturväven

Mer i ämnet