Det blir en folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och tidvis hätsk debatt beslutade landstingsfullmäktige idag att en rådgivande folkomröstning om vården i inlandet ska genomföras.

Det var besvikelse som drev doroteaborna att ockupera sjukstugan och att starta namninsamlingen för att kräva folkomröstning. Och besvikelsen var knappast mindre efter dagens debatt.

– Jättemärkligt att man ifrågasätter en folkomröstning överhuvudtaget som är vår demokratiska rättighet, säger Ingrid Oscarsson.

– Det är fruktansvärt hur man behandlar folktinitiativets fråga om folkomröstning. Hela tiden skyller man på kostnader och tidpunkt. Vi har en grundlag och den har vi använt oss av och det ska följas, säger Simone Granberg.

Het debatt

Också oppositionen var kritisk.

– Det har varit klargörande att socialdemokraterna och miljöpartiet inte vill backa i sakfrågan om att skapa en trygg inlandssjukvård, säger oppositionsrådet Nicklas Sandström (M).

Det blir tillbaks till ritbordet för den styrande politiska majoriten.

– Vi har hela tiden försökt sy ihop en gemensam lösning hur en folkomröstning ska göras, vilken dag den ska hållas och vilken fråga som ska ställas. Det är sådant man ska sy ihop med alla partier. Jag känner mig lite bekymrad över tonläget i debatten, säger Maria Grip (V), ledamot i landstingsstyrelsen.

Alliansen skötte kontakterna

Nu blev det i alla fall JA till folkomröstningen. Men NEJ till landstingsstyrelsens förslag på frågeformulering. Det står klart att socialdemokraterna inte samrått med direkt med doroteaupproret när man formulerade sig.

– Alliansen har haft kontakterna. I samtalen vi haft med alliansen har vi tagit upp det och frågat vad Doroteupproret tycker, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Har ni samrått direkt med Doroteaupprore?

– Nej det har vi inte utan de har skickat väldigt tydligt var deras frågor varit och det har vi utgått från.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Doroteaupproret

Mer i ämnet