Foto: SVT

Diskrimineringen inom e-sporten fortsätter

Publicerad

Trots att det numera finns etiska regler för e-sportare så förekommer en hel del diskriminering inom sporten. – Man blir bemött annorlunda som tjej, säger SVTs esportkommentator Mayra ”IpSa” Perez.

E-sport, dataspelande som sport, är kanske den snabbaste växande sporten i hela världen. Antalet utövare har ökat explosionsartat de senaste åren och varje dag engageras miljontals människor i sporten.

Det är en sport som i teorin borde kunna vara helt jämlik, men undersökningar har visat att det i spelvärlden frodas verbalt våld, näthat och kränkningar.

Manligt perspektiv

Det har också blivit ännu en scen där det manliga perspektivet dominerar och där kvinnor på förhand utdöms för att vara sämre. Det berättar SVT:s e-sportkommentator Mayra ”IpSa” Perez.

– Innan jag ens hunnit bevisa hur bra jag är så antar de att jag är dålig. Det tycker jag är problematiskt. Det blir jobbigt som tjej att spela och känna att de automatiskt tror att jag är dålig, säger hon.

Kränkningar uppstår främst där spelare inte träffar sina motståndare i verkligheten, alltså när de spelar via internet.

– På turneringar är det väldigt sällan det händer, säger Mayra Perez.

Men det händer online?

– Ja, det gör det. Det är det som är tråkigt med onlinespel känner jag personligen. Det känns som att man borde veta att det inte är ok.

Inte bara tjejer

Numera finns en gemensam värdegrund för e-sport, men det finns mycket kvar att jobba på, enligt Mayra Perez.

För det är inte bara tjejer som utsätts för kränkningar och hat i spelens chattar. Killarna får höra minst lika mycket dåligheter.

– Det behövs mer respekt. Är du en datoranvändare och spelar spel online så ska du veta att du måste respektera dina medspelare, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer