Umeå kommun hoppas att förlängd ”hemma-bubbla” ska minska smittspridningen på högstadieskolorna. Foto: TT

Distansundervisning för Umeås högstadieskolor inleder det nya året

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökade smittspridningen i grundskolan har Umeå kommun beslutat att högstadieskolorna ska börja vårterminen med distansundervisning.

Första vårterminsveckan är en kortvecka för högstadieskolorna i Umeå och nu har kommunen beslutat att eleverna istället ska få distansundervisning den första veckan.

Anledningen är för att utöka den sociala bubbla som elever och personal har haft under jullovet.

– Efter samråd med smittskyddsläkare har skolhuvudmannen beslutat att högstadieeleverna inleder vårterminen med distansundervisning, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör i Umeå.

Hon fortsätter:

– Det är en försiktighetsåtgärd för att minska risken för smittspridning efter jullovet.

Ökad smittspridning i länets skolor

Under november och december har smittspridningen ökat, något som också har synts i skolverksamhet i länet med flera klasser och personalgrupper som drabbats av utbrott.

– Den ökade smittspridningen påverkar så klart också våra verksamheter. De rapporter vi har fått är att det har hänt något här under hösten, fler har blivit sjuka, säger Ann-Christine Gradin.

Möjligheten för skolverksamheter att tillfälligt gå över till distansundervisning infördes som en tillfällig förordning under pandemin för att huvudmännen, i detta fall kommunen, ska kunna vara mer flexibla och reagera på smittutvecklingen.

Ann-Christine Gradin menar att på just högstadieskolorna är eleverna gamla nog för att kunna hantera distansundervisning.

– På högstadierna finns en god beredskap för att bedriva undervisning på distans men det är inte aktuellt för övriga delar av grundskolan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet