Hör S-toppen i Dorotea om valresultatet Foto: SVT

Bred koalition ska styra Dorotea

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna har tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit överens om att bilda en storkoalition som ska styra kommunen den kommande mandatperioden.

Partierna bakom samarbetet är överens om att det behövs en stabil majoritet för att lösa kommunens ekonomiska problem och att ett samarbete över blockgränsen är helt nödvändigt, meddelar partierna i ett gemensamt utskick.

Ekonomiska bekymmer

Kommunen dras med ekonomiska utmaningar och det saknas 13 miljoner i budgeten. Direkt efter valet var socialdemokraten Greger Lindqvist tydlig med att det gäller att samverka för att få rätsida på ekonomin.

– Det är ett mastodontjobb att försöka återställa underskotten bakåt plus att få ekonomin i balans, sa Lindqvist (S) till SVT när det preliminära valresultatet var klart.

Bred koalition

Nu blir det alltså en bred blocköverskridande koalition med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Vi kan inte ödsla tid på konflikter, utan nu måste vi dra åt samma håll för att få kommunens ekonomi på fötter, säger gruppledarna i ett gemensamt uttalande.

DKL tappade stort

Dorotea kommunlista tappade halva sitt väljarstöd i valet, och får nu tillsammans med Sverigedemokraterna sitta i opposition.

Den nya majoriteten har 19 av 25 mandat i kommunfullmäktige och kommer att ha sju av nio ledamöter i kommunstyrelsen.

Nu ska partierna enskilt hålla olika nomineringsmöten för att besluta vilka personer som ska sitta i det nya styret. Första fullmäktigesammanträdet blir den 22 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet