Polisen larmades om ett bråk på ett stödboende i Ersmark, utanför Skellefteå. En ung man avled av sina skador. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ung man dog efter misstänkt dråp på stödboende i Ersmark – händelsen anmäls till IVO

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades i mars om ett bråk på ett stödboende i Ersmark, utanför Skellefteå. En ung man dog och en annan man sitter häktad misstänkt för dråp. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg som ett allvarligt missförhållande.

De unga männen, båda i 20-årsåldern, var placerade på ett behandlingshem för ungdomar mellan 13 och 20 år. Personal var på plats i utslussningslägenheten, som fungerar som stödboende, med de båda unga männen samma dag som det misstänkta dråpet inträffade.

Men några timmar efter att personalen lämnat dem ensamma i stödboendet, kallades polis och ambulans till platsen.

– Det är en tragisk händelse som tagit hårt på vår personal, säger Makan Afshinejad, presschef på Attendo Care, som driver behandlingshemmet.

Behandlingshemmet skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att det inte fanns några signaler som kunde tolkas leda till en konflikt mellan männen.

Avled av skadorna

En av dem fördes allvarligt skadad till intensiven och avled senare. Den andre unge mannen häktades på skärtorsdagen misstänkt för dråp.

Händelsen ska utredas grundligt enligt Attendo Care. De säger också sig ha vidtagit omedelbara åtgärder för att säkerställa tryggheten hos övriga placerade ungdomar.

– Sedan är det upp till IVO att ta ställning till vår utredning, säger Makan Afshinejad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer