”Vi är uppgivna”- se Ann-Mari Alenius på Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna reagera på de icke verkställda LSS-besluten. Foto: SVT / IVO

Funktionsnedsatta får inte rätt stöd under pandemin – stor ökning av anmälningar till IVO

Publicerad

Under pandemin har kommunernas rapporter om att de inte klarar lagen om särskilt stöd, LSS, ökat dramatiskt till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Ökningen beror till största delen på att kommunerna stängt dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättning.

Kommunerna har en skyldighet att rapportera ej verkställda LSS-beslut till IVO.

– Vi ser en dubblering av rapporteringarna, och skälet är covid-19,  säger Kaisu Kull, inspektör på IVO.

Särskilt svårt har landets kommuner att klara lagkravet för daglig verksamhet under pandemin. Kommunernas rapportering har ökat från 790 stycken år 2019 till 4 849 stycken år 2020. I stort sett för hela den ökningen har kommunerna angett att det beror på covid-19.

”Vi bryter mot lagen”

Enligt en rapport från Socialstyrelsen minskade var tredje kommun i landet omfattningen av daglig verksamhet under 2020 – en lika stor del slopade den helt och hållet.

I Skellefteå har den dagliga verksamheten efter samråd med länets smittskydd stängt och öppnat flera gånger under pandemin. Totalt har 400 brukare fått stanna hemma i olika omgångar.

– Man kan lugnt säga att vi bryter mot lagen. Men jag tror att samhället har respekt för att vi måste se till att individerna inte blir allvarlig sjuka, säger Iosif Karambotis (S), ordförande för socialnämnden i Skellefteå.

Nationell tillsyn planeras

Kommuner som bryter mot LSS kan krävas på en särskild avgift. Det finns inget undantag i lagen under pandemin, men det är osäkert om IVO kommer att ansöka om särskild avgift hos förvaltningsrätten i samtliga ärenden. Eftersom rapporteringarna ökat så kraftigt har IVO bestämt sig för att göra en nationell tillsyn där alla kommuner generellt har fått redogöra för hur de tillgodoser behoven för de enskilda i de fall de förändrar insatserna.

– Vi har fått in otroligt många ärenden och IVO måste fundera på hur ärendena ska hanteras utan att belasta varken oss eller kommunerna med onödiga administrativa uppgifter, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO.

Uppgiven intresseorganisation

På intresseorganisationen För barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning med utvecklingsstörning, FUB, finns en viss förståelse för att kommunerna inte klarar lagkravet under pandemin. Men också en uppgivenhet.

– Det här ger ytterligare signaler till oss att LSS-lagstiftningen är ett måste för att den här gruppen ska få ett värdigt liv, säger Ann-Mari Alenius, ordförande FUB i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.