Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mikael Berglund (S) om hur Umeå kommun tänker. Foto: SVT

E-handel inte med i Umeå kommuns handelsstrategi

Publicerad

Inom de närmsta 15 åren finns det inget behov av nya butiksytor enligt handelns utredningsinstitut. Samtidigt växer e-handeln för varje år.
Men i Umeå planeras ett nytt handelsområde – och ordet e-handel finns inte ens med i kommunens handelsstrategi.

Umeå kommun planerar för ett nytt handelsområde på Ersboda. Området beräknas bli ungefär 40 hektar stort, dubbelt så stort som handelsområdet på Söderslätt i Umeå. Detta i ett läge som e-handeln spås ta över allt mer av handeln kommande år.

Men hos kommunen är man inte oroliga då de aktörer som vill etablera sig inte riktigt nåtts av e-handeln.

– Det här är inte butiker i form av det vi ser på stan eller Avion utan det här är stora handelsverksamheter som typ byggvaruhandel och bilhandel. Hade det här varit till exempel klädaffärer då hade jag förstått om det sett tveksamt ut men det är inte den typen av handel, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

”Vi följer handeln väldigt noga”

Men i kommunens handelsplan där det finns riktlinjer för till exempel handelsstrukturen ska se ut och hur många områden som ska finnas nämns inte ens ordet e-handel.

– Först och främst driver inte kommunen fram handelsetableringar med mindre att det finns intressenter. Sen är det upp till dem att fundera om de ska investera i att bygga lokaler här utifrån den utveckling som sker, den bedömningen är upp till dem. Vi följer handeln väldigt noga givetvis, men vi säger inte att: ”Vi planerar inte även om ni vill bygga därför ni har ingen framtid”.

Skulle situationen förändras är kommunen öppen för att anpassa sig menar Berglund (S).

– Vi fortsätter att planera efter efterfrågan men skulle den vika ja då får vi givetvis justera den här planeringen något men det finns också en stark tillväxt för Umeå som handelsstad i botten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer