Efter en tragisk bilolycka i Vindeln kom sonen och brodern Andreas aldrig hem igen. Sorgen i familjen kommer alltid att finnas där och föräldrarna ställer sig frågan varje dag hur man går vidare. Foto: Privat

Efter bilolyckan i Vindeln – så lever familjen idag

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2015 skulle familjen Holmströms liv komma att förändras föralltid. Efter en tragisk bilolycka i Vindeln kom sonen och brodern Andreas aldrig hem igen. Idag lever familjen med ett tomrum som aldrig går att fylla.

Det var en mörk höstnatt för tre år sedan som kompisarna bestämde sig för att ta bilen till Umeå. Där åt de hamburgare och tog sedan bilen tillbaka mot Vindeln. I 150 kilometer i timmen körde bilen av vägen, voltade och kraschade i ett träd. Vid 23.30-tiden fick Andreas pappa Niklas ett telefonsamtal av sin dotter.

– Hon ringde och sa ”det har hänt en olycka, pappa du måste komma”, berättar han i SVTs dokumentärserie “Sorgen mitt i bygden”.

På Norrlands universitetssjukhus fick familjen beskedet. Andreas har avlidit. Trots att åren går kommer familjens vardag aldrig bli sig lik och än idag frågar de sig hur man går vidare och varför det hände just Andreas.

– Det är fortfarande overkligt, livet stannar av. I början fick man ta en sekund i taget och tillslut dag för dag, säger Marika Holmström, mamma till Andreas.

Social prick i byn

Enligt Marika var Andreas en väldigt social prick i byn. Han var alltid glad och social, pratade med alla. Åldern spelade ingen roll, nästan alla kände honom. Även räddningstjänst och ambulanspersonal som var på plats på olycksnatten kände Andreas väl, vilket var en trygghet för familjen.

Den kärlek och det stöd som Vindeln gett familjen började redan på olycksnatten.

– Samma natt som olyckan inträffade hade vi vänner runt omkring oss. Och efter det har vi fått så mycket stöd från så många i byn. Det räcker med så lite för att man ska känna att folk bryr sig, berättar Marika.

Återgått till arbete

Det har gått tre och ett halvt år sedan olyckan och Marika och Niklas har återgått i arbete efter att ha varit hemma i något år. Men ständigt påminns de om Andreas. Tuffa dagar kommer och går.

– Ibland blir det så tufft att jag måste vara hemma från jobbet. Men jag har så bra kollegor som är förstående, finns där och kan prata när det är tungt, säger Marika.

Efter olyckan har familjen startat en minnesfond för Andreas, för att hjälpa motorintresserade ungdomar upp till 18 år.

– Ante var en riktig motorkille, genom Vännäs motorklubb har vi startat en minnesfond där ungdomar med samma intresse kan söka pengar för till exempel tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.