Byggnads ordförande Johan Lindholm är kritisk till hur man hanterat arbetsmiljöansvaret på svenska byggen. Foto: Arkiv / Byggnads

Efter flera dödsfall på byggarbetsplatser – Byggnadsfacket kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på juni i år föll en man från en byggnadsställning på Hedlunda i Umeå och dog senare till följd av sina skador. Det är bara en av många dödsolyckor på arbetsplatser i Sverige och byggbranschen är hårdast drabbad. Nu är fackförbundet Byggnads kritiskt till politikerna och branschen.

Utredningen kring dödsfallet på Hedlunda pågår fortfarande och besked väntas först i höst.

Men enligt statistik från Arbetsmiljöverket har det hittills i år redan dött 16 personer på svenska arbetsplatser.

De senaste 10 åren har det, i genomsnitt, dött nästan fyra personer per månad i arbetsplatsolyckor i Sverige.

Många olyckor i byggbranschen – inget annat val än att jobba på

Även om dödstalen gick ner något 2019 så har den minskningen inte synts på svenska byggen, särskilt inte under coronapandemin i år.

– Till skillnad från andra branscher har byggsektorn rullat på, byggnadsarbetare har ju svårt att jobba hemifrån, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Byggbranschen är den hårdast drabbade sektorn när det kommer till dödsolyckor de senaste tio åren, tätt följt av transport- och skogsbrukssektorn.

De fem mest drabbade branscherna i Sverige när det kommer till dödsolyckor. Foto: SVT Grafik

”Många olyckor sker på arbetsplatser som saknar skyddsombud”

Johan Lindholm menar att ansvarsfrågan kring arbetsmiljön ofta kastas runt mellan de olika entreprenörerna och att mängden underentreprenörer är ett stort problem.

– Vi tog en stor strid för att införa ett huvudentreprenörsansvar i vårt kollektivavtal, som senare också blev ett entreprenörsansvar i lag, och det var för att stävja det här fusket och myglet med att följa lagar och regler och sköta arbetsmiljöarbetet, säger Johan Lindholm.

Han säger att de har kommit till rätta med en del av problemen men att många av olyckorna sker på arbetsplatser som saknar skyddsombud.

– Det är ofta arbetsplatser med kollektivavtal men med arbetare från andra länder, och då saknas det ibland fackliga medlemmar, fortsätter Johan Lindholm.

Problemet, enligt facket, är att regionala skyddsombud inte har tillträde till arbetsplatser som saknar fackliga medlemmar.

Hör Byggnads ordförande om dödsfallen på svenska byggen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.