Brandstationen i Storuman Foto: SVT

Efter missen: Storumans kommun köper tillbaka brandstationen

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommun har enats med företaget Cloudberry Estates Sverige AB om en förlikning och kommer att köpa tillbaka brandstationen för 525 000 kronor. Den process som därmed pågått i sex års tid har därmed äntligen fått ett slut.

– Nu är frågan utagerad och vi kan gå vidare, det känns skönt att komma i mål, säger Tomas Mörtsell, (C), kommunstyrelsens ordförande.

Det var 2014 som Storumans kommun av misstag sålde brandstationen till det privata företaget. Kommunen hade missat att det skett en fastighetsreglering två år tidigare som gjorde att brandstationen ingick i Montören 1 tillsammans med den industrifastighet som kommunen ville sälja.

– Av någon anledning missade vi det när vi gjorde affären med Montören 1, sade Tomas Mörtsell (C) då till SVT.

Förlikning nådd

Efter många turer har Storumans kommun och företaget nu kommit överens om en förlikning för att processen, som tagit sex år, inte ska dra ut på tiden ännu mer. Kommunen får köpa tillbaka brandstationen och en annan byggnad, kommunförrådet, för 525 000 kronor.

– Det har varit en lång och mycket komplicerad process, där bolagets styrelse har bedömt att det är till fördel för bolaget och kommunen att träffa en förlikning. Av flera möjliga dåliga alternativ, är detta det minst riskfyllda, säger Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande. och ordförande i det kommunala bolaget, Industri och Logistikcentrum i Storuman AB, ICL.

”Frågan är utagerad”

Utöver kostnaden för själva återköpet tillkommer en summa på runt en miljon kronor för rättegångsskostnader men det är inget som enligt Mörtsell kommer påverka kommuninvånarna.

– Halva rättegångskostnaden täcks av vårt rättsskydd, den andra halvan har ICL kapital för att betala, säger Mörtsell till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.