Carinne Sjöberg, talesperson judiska föreningen i Umeå. Foto: SVT.

Efter hot från nazister – judiska föreningen lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett flertal hot från nazister beslutade judiska föreningen i Umeå under söndagen att de ska säga upp sin lokal och lägga ner sin verksamhet.

– Det är på grund av den utsatthet och starka hotbild som finns mot oss, säger en upprörd Carinne Sjöberg, talesperson för judiska föreningen i Umeå.

Föreningen hade under söndagen kallat in till ett möte för att diskutera om de skulle lägga ner verksamheten efter den växande hotbilden mot dem. Alla som deltog på mötet var överens och man kom fram till ett gemensamt beslut – lokalen sägs upp och föreningen läggs ner.

– Det har hänt för många saker på senaste tiden som gör att judiska föräldrar inte känner sig trygga att ha sina barn i skolorna. Våra barn ska inte behöva leva i en värld där de ska behöva skämmas för vilka de är, men det går inte att ha en verksamhet om folk är rädda, säger Carinne Sjöberg.

Judiska föreningen i Umeå

Har tvingats till säkerhetsåtgärder i lokalen

Nazikors och klistermärken har på föreningens lokaler med texten ”Vi vet var ni bor”. Lokalen är larmad, den har krossäkrade glasrutor och föreningen har blivit tillsagda att ha kameror i lokalen, något som Carinne Sjöberg tycker är helt absurt.

– Jag har även blivit besökt i mitt hem och vi får hela tiden ta emot hotfulla mejl. Senast i helgen hade vi en incident som nu är polisanmäld. Jag känner mig väldigt ledsen, säger hon.

Carinne Sjöberg menar att det är mycket ledsamt hur hatet och hotbilden har utvecklats i takt med att föreningen växt.

– Det är inte det här Umeå som jag känner, något har hänt. Men när incidenter sker där judiska barn blir utsatta och hotade på grund av sitt ursprung, då har det gått för långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Judiska föreningen i Umeå

Mer i ämnet