Föräldrar till barn i Umgransele hade kallat politiker och ansvariga för skola till ett möte om mellanstadiet i Umgransele under tisdagskvällen. Foto: Göran Sandgren/SVT

Efter krismötet om byaskolan – inget nytt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inga nya besked under mötet om mellanstadiet i Umgransele där föräldrar kallat in politiker och skolchefer för en dialog om skolans mellanstadium som legat på is sedan i höstas.

I kväll hade föräldrar till skolbarn i Umgransele utanför Lycksele kallat in politiker och skolchefer till möte om mellanstadieverksamheten på byaskolan. Kommunen har bestämt att antalet barn är för få, och när läraren slutade har ingen ny behörig lärare rekryterats. Därför har mellanstadieeleverna bussats in till Norrängsskolan i Lycksele. Och efter kvällens möte, där Ingemar Bålhammar var moderator, ser det ut att fortsätta så då politiker och ansvariga inte lämnade några nya besked till de upprörda föräldrarna.

LÄS MER: Klart: Alla nedläggningshotade byaskolor blir kvar

Omkring 20 föräldrar var på plats under träffen där beslutsfattade ställdes mot väggen.

– En del av kritiken får vi ta åt oss, vi har nog brustit i dialogen att vi inte har meddelat föräldrarna, så det kan vi ta åt oss, säger Lars Ohlsson, utbildningsnämndens ordförande efter mötet.

– Vi har gett besked att verksamhetschefens beslut gäller, alltså för en F-3 skola. Vi har en enig utbildningsnämnd som står bakom det. Det som krävs för ett mellanstadie är fler elever och en tillgång på lärare, säger han.

LÄS MER: Lyckseles byskolor räddade

”Man måste vilja från kommunen”

Matthias Hedström, är förälder till barn i Umgransele och deltog i mötet.

– Jag tycker vi inte fått ett tydligt besked om hur verksamheten ska vara, det är spridda skurar. Ansvariga pol kan inte tolka fullmäktiges beslut som tagits tidigare, bland annat de tre miljoner som ska satsas på glesbygden, menar Matthias Hedström.

Kan ni förstå att det inte går att ha mellanstadium här?

– Ja det kan jag förstå, men man måste vilja från kommunen. Vill man verkligen ha en skola utanför centrum?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.