Peter Olofsson (S) håller inte med Nicklas Sandström (M) om att det behövs en visselblåsarfunktion i Region Västerbotten. Foto: SVT

Efter kritiken mot hjärtmottagningen – regionrådet kräver visselblåsarfunktion

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om Vårdförbundets kritik mot hjärtmottagningen kräver nu Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition, att en visselblåsarfunktion införs i regionen.

På tisdagen rapporterade SVT Nyheter att Vårdförbundet är kritiska till ledningen på hjärtmottagningen på Norrlands universitetssjukhus. Anledningen är att de ska ha efterforskat vem i personalen som pratat med media, vilket strider mot meddelarfriheten. 

Nicklas Sandström har flera gånger tidigare tagit upp behovet av en visselblåsarfunktion, men fått avslag på sina motioner.

– Jag tycker att gårdagens nyhet i SVT visar att det finns ett behov, säger han.

Interpellation till regionstyrelsens ordförande

Sandström (M) har frågat regionrådet Peter Olofsson (S) i en interpellation hur han ser på frågan om meddelarskydd.

– Kanske får det honom att ändra uppfattning. Många andra regioner har infört en visselblåsarfunktion redan. Vi behöver tydliggöra meddelarfrihetens viktiga funktion i en politisk organisation.

”Populistiskt”

Peter Olofsson (S) säger att frågan om en visselblåsare har varit uppe tidigare.

– Men i det här fallet hade ju inte en visselblåsare gjort någon skillnad. Facket fick veta det här, då behövdes ingen visselblåsare. Hellre än att lägga pengar på en konsult borde man utbilda cheferna i meddelarfrihet. Det är populistiskt att tro att man kan lösa den här frågan med konsulter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer