Hör servicedirektören om hur de i riskgrupp ska få en tryggare transport Foto: Josefine Holgersson, SVT

Efter kritiken – nu förbättras säkerheten för dialyspatienter

Uppdaterad
Publicerad

Nu ändrar Region Västerbotten rutinerna för sjuktransporter efter att Göran Vesterberg som är njursjuk rytit till över ordningen.

– Vi har fattat beslut om att få och helst ingen av de som får dialys ska behöva åka med andra, berättar Tommy Svensson, servicedirektör för Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

SVT Nyheter Västerbotten berättade förra veckan om Göran Vesterberg som är njursjuk. Han är skeptisk till att behöva dela sjuktransport med andra sjuka patienter i coronatider. Som bättringsförslag önskade Göran bland annat munskydd till samtliga och färre personer per bil.

Riskgrupperna, som behöver skyddas extra, måste många gånger transportera sig långt och flera gånger i veckan för att få livsviktig vård. Tidigare har de samåkt i sjuktransporter, men nu ändras alltså rutinerna för njursjuka.

Coronaviruset i Västerbotten

– Några munskydd blir det inte, men vi har lagt om scheman för dialyspatienterna. De ska inte behöva åka i fulla bilar, säger Tommy Svensson.

Hör servicedirektören om en rad åtgärder som ska ge en tryggare transport för de i riskgrupp i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet