Blöt snö som tynger ner elledningarna Foto: SVT/Patrik Samuelsson

Efter massavbrotten: Nästan all ström tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen kunder har under helgen drabbats av massiva strömavbrott runt om i Västerbottens län. Skellefteå kraft har jobbat febrilt och under natten mellan måndag och tisdag har man åtgärdat majoriteten av felen.

Den tunga snön som lagt sig på elledningar samt fallande träd gjorde att flera tusen kunder drabbades av strömavbrott på flera platser i länet. Skellefteå kraft har haft omkring ett 30-tal montörer på fältet som arbetat dag och natt för att åtgärda felen.

Under natten mellan måndag och tisdag var i princip all ström tillbaka igen.

– Klockan 03 i natt hade vi åtgärdat alla strömavbrott som pågick då. Men sedan uppstod ett nytt vid 08 i Lycksele, Betsele närmare bestämt, där drygt 100 kunder är drabbade. Men det ska vara det enda som pågår just nu, säger Mimmi Jonsson, kommunikatör vid Skellefteå kraft.

Besiktigar med helikopter

Under dagen kommer Skellefteå kraft jobba med att besiktiga elledningar med hjälp av helikopter.

– Nu riktar vi in oss på ett mer förebyggande arbete. Vi flyger runt och kollar vart det ligger mycket snö på själva elledningen och där det ligger träd över, eller i närheten, av ledningen, säger Mimmi Jonsson.

Nu hoppas Skellefteå kraft att situationen ska vara fortsatt under kontroll.

– Vi tror att det värsta har bedarrat men man vågar aldrig säga att ingen mer ska drabbas av något strömavbrott, säger Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.