Foto: Marilén Karlsson/SVT

Efter mordförsöken i Lycksele – nu ska det äldre barnet höras

Uppdaterad
Publicerad

Två barn och en äldre kvinna skadades allvarligt i mordförsöken utanför Lycksele förra veckan. Nu ska det äldre barnet höras.

– Vi har inte kunnat höra barnet tidigare med tanke på skadeläget och barnets mående, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Förra veckan berättade polisen att den äldre kvinnan och det yngre barnet hålls nedsövda efter dådet. Det äldre barnet är vaket.

David Helgesson, chef för grova brott i Umeå, säger att man inte har någon ny information att ge i nuläget och kammaråklagaren Andreas Nyberg vill inte heller kommentera skadeläget.

Våldsdådet i Lycksele

Däremot kommer polisens barnförhörsledare att höra det äldre barnet i veckan.

– Vi gör bedömningen att barnet nu kan förhöras, säger Nyberg.

Kammaråklagaren väntar i nuläget på en del rättsrapporter och svar från Nationellt forensiskt centrum, NFC, för att få bredare bild av vad som hänt.

”Jobbar så fort vi kan”

Hur lång tid det kommer ta innan de får alla svar kan han inte svara på. Senast den 17 november ska åtal vara väckt mot den man i 50-årsåldern som sitter häktad misstänkt på sannolika skäl för mordförsöken. Det är i nuläget för tidigt att säga om Nyberg kommer att hinna till dess eller om han kommer att begära omhäktning för att få längre tid på sig att samla mer bevis.

– Vi jobbar på så fort vi kan, men är också beroende av andra. Vi för dialog med exempelvis NFC och jag ska göra en utvärdering närmare slutdatum om vi ska begära omhäktning eller inte.

Den misstänkte mannen har inte förhörts något mer efter häktningsförhandlingen, eftersom man inte anser att det skulle föra utredningen framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet