Efter olyckan: Flygklubben erbjuder extra stöd till sina piloter

Publicerad

Det har bara gått några dagar sedan flygolyckan i Umeå där nio personer omkom. För Umeå flygklubb har en del av sorgearbetet inkluderat att erbjuda sina piloter stöd i form av flyglärare.

De flesta som omkom i olyckan var fallskärmshoppare, men piloten tillhörde Umeå flygklubb. I efterdyningarna av kraschen har föreningen fokuserat på att prata med medlemmarna om deras känslor inför att flyga i framtiden.

– Vi vill uppmuntra medlemmarna att göra det de tycker om. Vi förstår att de vill ta in det som hänt och erbjuder därför möjligheten att ta med en flyglärare upp om det känns lite osäkert, säger Mats Johansson, ordförande i föreningen.

Planerar att flyga redan i helgen

Johansson berättar att det är rutin i föreningen att erbjuda lärare som stöd för medlemmar som känner sig osäkra eller ringrostiga. De flesta medlemmar flyger generellt någon gång i veckan eller i månaden och han tror att de kommer välkomna stödet.

Själv planerar han att vara i luften igen redan till helgen, men det är inte utan visst förbehåll.

– Det är som en yrkessjukdom. Fortfarande är det första jag gör varje morgon att titta ut och tänka att ”i dag är det bra flygväder”. Sedan slås man minuten efter av allt som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet