Den 41-årige mordmisstänkte mannen åtalas idag, fredag. Foto: SVT.

Efter omhäktning – åtalas för mord på Ersboda

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-åriga mannen som i maj häktades misstänkt för mord på den kvinna han levde med på Ersboda i Umeå åtalas nu.

– Det är ingen som helst tvekan att det är han som har orsakat kvinnans död, säger åklagare Axel Holmberg.

Det var den första maj som en kvinna på Ersboda avled. Nu åtalas den 41-åriga mannen som suttit häktad i fem månader för mord.

Åtalet skulle ha väckts tidigare, men på grund av försenade rättsmedicinska provsvar begärde chefsåklagare Axel Holmberg förlängd häktningstid.

Mord på Ersboda

Kan bli rättspsykiatrisk undersökning

Provsvaren blev försenade på grund av pågående semestrar och långa köer. Han är häktad sedan fem månader tillbaka på sannolika skäl misstänkt för brottet, och i personutredningen har man angett att det finns skäl för rättpsykiatrisk undersökning av den misstänkta mannen.

I tidigare förhör har den nu åtalade mannen sagt att han varken kan förneka eller erkänna brottet, eftersom han saknat minnesbilder från händelsen.

Hävdar att det var självförsvar

I senare förhör har han erkänt att han orsakat knivskadan som har gjort att kvinnan har avlidit, men att han har agerat i självförsvar – något som Axel Holmberg inte köper.

– Hans uppgifter om att det varit en nödvärnssituation, det kan jag motbevisa.

Huvudförhandlingarna är planerade till tisdagen den andra oktober och onsdagen den tredje oktober och kommer att hållas i tingshuset i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Ersboda

Mer i ämnet