Foto: TT/SVT

Efter överklagan: Restaurangen återfår alkoholtillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att restaurang Vezzo i Umeå förlorat sitt serveringstillstånd i november har kammarrätten i Sundsvall nu ändrat beslutet. Därmed ändras förvaltningsrättens dom och miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut upphävs: Vezzo får alkoholtillstånd.

Det var i juni 2016 som miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå beslutade att återkalla restaurang Vezzos i centrums serveringstillstånd. Restaurangägarna valde då att överklaga kommunens beslut till både förvaltningsrätten och senast kammarrätten. Nu har kammarrätten bifallit företagets överklagan, och miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut hävs.

I kammarrätten menar företaget att Amir Bozaghian, som har en chefsroll i bolaget, inte har en sådan roll att han ska betraktas som en person med betydande inflytande i alkohollagens mening. Restaurangen menar att om man i kammarrätten tycker att om det skulle finnas skäl för ingripande så är det ändå lämpligt med en mindre påföljd än ett återkallande av serveringstillståndet.

Misstänkt restaurangmygel

Den brist som Vezzo i så fall varit skyldigt till är att man inte anmält till kommunen att Bozaghian är en inflytelserik person i bolagets verksamhet.

LÄS MER: Vezzo förlorar alkoholtillståndet

Kammarrätten: Ingen anledning att ifrågasätta

När beslutet överklagades av Vezzo avslog både kammarrätten och förvaltningsrätten företagets överklagande, men nu bedömer kammarrätten i Sundsvall att det inte längre finns någon anledning att ifrågasätta Bozaghians ekonomiska lämplighet. Därför menar kammarrätten att det saknas skäl för att ingripa mot Vezzo enligt alkohollagen.

Restaurangen kommer hädanefter ha tillstånd till att servera alkohol.

– Kammarrättens friande dom visar att vi hela tiden haft lagen på vår sida, säger Amir Bozaghian, grundare och franchisegivare på Vezzo, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vezzo får tillbaka tillstånd i väntan på beslut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt restaurangmygel

Mer i ämnet