Foto: TT/SVT

Trots skulderna – Vezzo får alkoholtillstånd

Uppdaterad
Publicerad

När Vezzo skulle öppna en restaurang i shoppinggallerian Avion i Umeå nekades de alkoholtillstånd då ägarna hade flera skatt- och avgiftsskulder till staten. Men ägarna överklagade beslutet och nu har de fått rätt att servera alkohol då kammarrätten anser att krögarna visat vilja att göra rätt för sig.

Det har varit många turer kring Vezzos alkoholtillstånd. Efter att SVT Nyheter Västerbotten i fjol rapporterade om missförhållanden på restaurangen inne i centrala Umeå hörde flera anställda av sig till kommunen. De menade att en man som sade sig vara enbart anställd egentligen var chef.

Kommunen drog in restaurangens alkoholtillstånd och Miljö- och hälsonämnden bedömde att mannen var en person med betydande inflytande i verksamheten. Förvaltningsrätten granskade mannens bakgrund och det visade sig att han hade upprepade skatteskulder. Det tydde på ett mönster och på grund av det dömde Förvaltningsrätten att Vezzo inte var lämpligt för serveringstillstånd.

Misstänkt restaurangmygel

Får tillstånd på annan restaurang

När samma ägare skulle slå upp portarna till en ny restaurang i shoppinggallerian Avion nekades de av Umeå kommun att servera alkohol. Detta på grund av betalningsanmärkningar och skulder i bolag. Förvaltningsrätten slog även här fast kommunens beslut, men enligt Västerbottens-Kuriren har kammarrätten nu beviljat restaurangen i Avion alkoholtillstånd.

Enligt tidningen står det i domen skrivet att krögaren visat på en vilja att göra rätt för sig eftersom att tidigare skulder i bolag har reglerats. Kammarrätten menar att det inte längre finns skäl att ifrågasätta ägarens ekonomiska lämplighet och att några andra hinder för serveringstillstånd inte framkommit.

Gällande Vezzo-restaurangen i centrums serveringstillstånd har man överklagat beslutet till Kammarrätten och i väntan på att den frågan prövas får det serveras alkohol på restaurangen inne i centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt restaurangmygel

Mer i ämnet