Se vandringsleden vid Stekenjokk. Foto: SVT

Efter Svemestersuccén – nu lanseras ”Vandringens dag”

Uppdaterad
Publicerad

Att vandra i svensk natur har blivit allt populärare de senaste åren enligt Svenska turistföreningen STF. Nu lanseras Vandringens dag, med vandringar bland annat i Västerbottensfjällen.

Enligt STF har semestrandet på hemmaplan gjort avtryck även på svenskarnas lust att vandra. 

– Vi gör kontinuerliga undersökningar och intresset för att vandra i Sverige har under flera år varit på väg upp, men den här sommaren har det exploderat. Det märker vi tydligt på bokningar av våra stationer och aktiviteter, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF.

Syresätta sig med vandringar

Nu lanserar STF Vandringens dag med organiserade turer i hela landet. I Västerbotten ordnas vandringar i Saxnäs, men också i Ammarnäs då man valt att utse en del av Kungsleden till signaturled. Det innebär bland annat att leden är vacker, tillgänglig och karaktäristisk för sin del av landet. Där ska man också vandra på ett närledssystem.

– Vi har jobbat i flera år med länsstyrelsen i ett statligt projekt, för det finns en ambition från staten att vi ska komma ut i friska luften. Det här är en STF-fortsättning på det – att försöka syresätta sig med vandringar, säger Anders Forsberg från STF som ska vara guide på en vandring från Ammarnäs till Aigert-stugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.