Annika Wallenskog, ekonomidirektör på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Foto: Pressbild

Ekonomidirektör Annika Wallenskog på SKL: ”Kommer bli tunga år”

Publicerad

För de kommuner i Västerbotten som nu lägger kraftiga sparförslag väntar flera kärva år.
Det menar Annika Wallenskog, som är ekonomidirektör på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

SKL har under förra året hjälpt flera kommuner i Västerbotten med att gå igenom den kommunala ekonomin. Bland annat i Malå där kommunen efter SKL:s rapport lade ett sparbeting på 20 miljoner kronor på ett par år.

– Vi ser att det är besvärligt på många ställen. Den höga skattesatsen i Västerbottens kommuner gör också att förutsättningarna blir extra svåra, säger Annika Wallenskog, direktör för avdelningen ekonomi och styrning vid SKL.​

Högkonjukturen avmattas

Enligt henne är det flera saker som nu slår samtidigt. Kommuner som haft lediga bostäder har kunnat ta emot många asylsökande och fått ersättning från staten de första åren – nu finns inte längre den ersättningen. Ett bidrag för högre personaltäthet inom äldrevården har tagit slut. Högkonjunkturen börjar avmattas och då minskar skatteintäkterna.

Och så har andelen äldre ökat bland befolkningen.

– Det kommer att bli tunga år då personer i arbetsför ålder inte ökar lika fort som de äldre, säger Annika Wallenskog.​

”Jobba med digital teknik”

Nu måste kommunerna enligt henne bli effektivare.

– Kanske jobba med digital teknik på ett annat sätt. Det bygger ju såklart också på att det finns bredband överallt, även i glesbygd.

Ett nytt skatteutjämningssystem är på gång som ska ge mer till kommuner som tappar befolkning. Men det kan vara klart tidigast 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.