Hör Vilhelminas kommunalråd om ekonomiska krisen: ”Uppsägningar och nedläggningar” Foto: SVT

Vilhelmina går back ännu mer – 40 miljoner kronor måste sparas in

Uppdaterad
Publicerad

Det är ekonomisk kris i flera inlandskommuner i länet. I Vilhelmina måste kommunen nu spara 40 miljoner kronor på ett par år. Uppsägningar och neddragningar är vad som väntar.

Bara för några veckor sedan var underskottet i Vilhelmina 38 miljoner kronor, men när man räknat om siffrorna blev det drygt två miljoner kronor till.

– Vi räknade om siffrorna ordentligt och tyvärr blev det ytterligare 2,3 miljoner kronor som måste sparas, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) i Vilhelmina.

Hon menar att det är tufft för flera inlandskommuner med minskande befolkning och lägre skatteintäkter. Men förra årets katastrofresultat beror mycket på minskat stöd från Migrationsverket, enligt Annika Andersson.

För stor kostym – tvingas spara

– Vi stod plötsligt med en för stor kostym. För mycket personal och lokaler. Nu måste vi spara. Det är fruktansvärt att en statligt myndighet kan göra så här. Det borde finnas några års nedtrappningsersättning, menar Annika Andersson.

Nu har alla partierna i Vilhelmina fått se sparplanerna och ska diskutera hur man skall gå till väga. Fullmäktige i maj och juni fattar besluten.

– Det kommer uppsägningar och neddragningar. Men vi måste komma i balans inom ett par år. Det blir tufft, mycket tufft, säger kommunalrådet Annika Andersson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet