Hör föräldrarna om den eventuella skolnedläggningen. Foto: SVT

Vilhelmina kommun måste spara pengar – föreslår att lägga ner byskola

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsnämnden har föreslagit att byskolan i Nästansjö ska läggas ner. På torsdagskvällen skulle föräldrar och politiker mötas i skolan för att prata om den eventuella nedläggningen, men få politiker kom.
– Det är klart att man kan känna en liten besvikelse över att de inte kunde komma, säger föräldern Lotta Persson.

Vilhelmina kommun behöver liksom många andra kommuner i Västerbotten spara pengar, och utbildningsnämnden har föreslagit att skolan i Nästansjö med 14 elever ska läggas ned. Från Nästansjö in till Vilhelmina är det 23 kilometer, och barnen skulle om skolan läggs ned åka skolskjuts till Volgsjö skola i Vilhelmina. Föräldrarna i byn upprörs över förslaget.

– Det vore en katastrof för byn, säger Lotta Persson som har barn på skolan. Hon tycker att ett alternativ till nedläggning vore att köra barn från Vilhelmina till Nästansjö med buss – för att upprätthålla elevantalet på skolan.

Få politiker kom

På torsdagskvällen hade ledamöter i kommunfullmäktige bjudits in till ett möte med föräldrarna på skolan.

Enligt Lotta Persson kom bara fyra ledamöter.

– Det var ledamöter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och de partierna röstade inte för förslaget i utbildningsnämnden, så det blev lite platt fall, säger Lotta Persson.

Hon tillägger att hon vet att mötet krockade med ett årsmöte i Folkets hus.

– Det blev en bra träff och vi är tacksamma för de som kom, men det är klart att man kan känna en liten besvikelse över att inte fler kunde komma.

Förslaget ska tas upp i kommunfullmäktige 13 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet