Arkivbild Foto: Patrick Trägårdh

Eldningsförbud i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Den stora risken för bränder gör att det nu råder eldningsförbud i hela Västerbottens län.

– Vi vill uppmana folk att vara försiktiga, säger Mattias Lindgren, räddningschef i beredskap i Skellefteå.

Det har varit varmt och torrt under en längre tid i länet och med det kommer skogsbränderna. 14 av de 15 kommunerna i Västerbotten har sedan tidigare tillämpat eldningsförbud.

Under måndagen utfärdade även Skellefteå ett totalförbud mot eldning.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

– Det beror på den rådande brandrisken. Vi ser att det är jättetorrt i markerna och även i de djupare skikten. Det är dessutom låg luftfuktighet nu. Det är en hög brandrisk helt enkelt, säger Mattias Lindgren, räddningschef i beredskap i Skellefteå.

”Vi vill uppmana folk att vara försiktiga”

Skellefteå är alltså sist ut med att utfärda eldningsförbud i länet och beslutet innebär att det är förbjudet att göra upp öppen eld eller att grilla på mark utomhus.

– Vi hade inte haft så många bränder här. Det tyder på att allmänheten vet om risken. De bränder vi haft har haft mycket med åskan att göra men nu har brandrisken ökat så pass mycket att vi behöver utfärda ett förbud, säger Mattias Lindgren.

Är folk tillräckligt försiktiga?

– Det är svårt för mig att svara på men jag tror medvetenheten är ganska stor utifrån rapporteringen som är gjord. Men vi vill alltid uppmana folk att vara försiktiga, och speciellt nu, säger Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet