Foto: SVT

Eleonor hjälpte folk ur lägenheterna

Uppdaterad
Publicerad

Alla hyresgäster lyckades evakueras i tid ur det brandhärjade huset. Detta tack vare rådigt ingripande från bland annat Eleonor Jäderblom.

– Vi försökte få ut de som var kvar i lägenheterna, säger hon till SVT Nyheter.

Den kraftiga branden på Tomtebo slog upp ordentligt på onsdagsförmiddagen och en av de första på plats var Eleonor Jäderblom som bor i ett av grannhusen.

– Jag var på väg härifrån och då hade de precis larmat. Jag såg när det började slå upp lågor ur lägenheten på hörnet, berättar Eleonor Jäderblom för SVT Nyheter.

Stor brand på Tomtebo i Umeå

Innan räddningstjänsten hunnit anlända till platsen bestämde sig Eleonor och några andra att ge sig in i huset för att varna de som eventuellt blivit kvar genom att knacka dörr.

– Vi hjälpte bland annat två kvinnor med rullatorer ut, säger hon.

”De var chockade”

Trapphuset var fyllt med tung röklukt och alla hyresgäster lyckades ta sig ut med säkerheten i behåll.

– Men de var chockade och det förstår man ju. Det är riktigt otrevligt, tack och lov var det inte jättemånga hyresgäster hemma men det var trots allt en del, säger hon.

Lågorna spred sig snabbt från hörnet av byggnaden upp till takknocken och sedan vidare på vinden. I skrivande stund har räddningstjänsten inte kontroll över branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor brand på Tomtebo i Umeå

Mer i ämnet