Brand i lägenhetshus på Tomtebo

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand startade på onsdagsmorgonen i ett hyreshus på Tomtebo i Umeå. Räddningstjänsten har efter flera timmar inte branden under kontroll och en närliggande skolan har tvingats utrymma.

– Vi kommer ha personal här hela kvällen och hela natten, som arbetar med att släcka glödhärdar på vinden, säger Rolf Lundin insatsledare vid 20.30.

En kraftig brand utvecklades i ett lägenhetshus på Tomtebo i Umeå. Larmet inkom klockan 09.53 och flera inringare rapporterade om öppna lågor från en balkong.

Vid klockan 10 rapporterade räddningstjänst att det rörde sig om en fullt utvecklad brand.

Stor brand på Tomtebo i Umeå
Foto: SVT

SVT:s reporter på plats meddelade under dagen att branden var kraftig och att lågor slog genom taket. Minst en lägenhet såg totalt utbränd ut.

– Just nu försöker räddningstjänsten skära sig in genom tegelkonstruktionen för att ta sig in, sa SVT:s reporter Tommy Forsgren på förmiddagen.

Hela vindsvåningen i brand

Branden spred sig till hela vindsvåningen och det slog lågor genom taket och ut genom skorstenarna på andra sidan huset.

Det var mängder av räddningspersonal och polis på platsen.

– Polisen har spärrat av ett stort område runt huset, rapporterade SVT:s Tommy Forsgren.

Räddningstjänst från tre stationer kämpar febrilt med släckningsarbetet både invändigt och utvändigt.

–  Det brinner på vinden och branden har brutit igenom taket och vi har den inte under kontroll i nuläget, sa Anders Jonsson vid räddningstjänsten till SVT Nyheter under dagen.

Skola utryms

Den eldhärjade byggnaden evakuerades snabbt när larmet kom. Även den närliggande förskolan och skolan Tomtebogård utrymdes. Det handlar om 250 elever och 75 förskolebarn.

– Vi har bett föräldrarna komma och hämta barnen efter inrådan från räddningstjänsten. Det är mer i förebyggande syfte utifall att rökutvecklingen skulle sprida sig, säger Erica Bengtsson, rektor på Tomtebogårds skola.

På grund av avspärrningarna på området är det svårt att komma fram vid platsen, hälsar polisen.

”Föräldrar som ska hämta sina barn på Tomtebogård under dagen kan inte köra och parkera utanför skolan på grund av avspärrningarna. Föräldrarna uppmanas parkera på Sjufröskolan eller hemadress och gå till skolan”, skriver polisen på sin hemsida.

Sjöfruskolan, som även den ligger på Tomtebo men längre från branden, kommer inte att evakueras enligt skolans rektor.

Lägenhetsbranden ligger i samma kvarter som Tomtebogårds förskola och skola. Foto: SVT

Undvik farlig rök

Räddningsledare Andreas Mattsson uppmanar personer i området att hålla sig undan röken som är farlig.

– Röken är farlig och jag uppmanar alla att stänga fönster och ventilation, säger Mattsson till SVT.

Vid 15-tiden var branden fortfarande inte under kontroll enligt räddningsledaren Andreas Mattson.

– Vi försöker frilägga branden via taket. Prognosen är ändå god att branden inte ska sprida sig till de nedre lägenheterna, säger han.

Vid 20.30 meddelade räddningstjänsten att arbetet med att släcka glödhärdar på vindsvåningen fortsätter och att man är fyra fem personer på plats. Vid 08.00 på torsdagsmorgon har man ett nytt möte med försäkringsbolag och bostaden för att bestämma hur man ska fortsätta med eftersläckningsarbetet. 

– Det är ingen brandspridning till de nedre lägenheterna och prognosen ser just nu god ut, säger insatsledare Rolf Lundin. 

SVT Nyheter återkommer när mer information finns tillgänglig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor brand på Tomtebo i Umeå

Mer i ämnet