Foto: SVT

Boende: ”Det är ju vår lägenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett sambopar i 25-årsåldern bor i en lägenhet på den översta våningen i fastigheten som eldhärjas. Det var via media de kunde konstatera att deras lägenhet brann.

– Man är i chock just nu, säger mannen.

Paret som vill vara anonymt bodde i en lägenhet på den översta våningen. Kvinnan berättar att hon var på jobbet när det började brinna och att hon fick ett meddelande av en vän, som hade sett på nätet att det såg ut att brinna på hennes adress.

– Då surfade jag in och såg att det var ju vår lägenhet, säger hon.

Stor brand på Tomtebo i Umeå

Även mannen var på jobbet när det började brinna.

– Det känns overkligt, säger mannen. Man är ju i någon slags chock just nu, säger han.

”Jag hörde skrik”

Vid uppsamlingsplatsen för de evakuerade står en även en familj och tittar på det brinnande hyreshuset. Det är ett par och deras dotter gråter. Mannen berättar att han var hemma när det började brinna.

– Jag är egenföretagare och satt och jobbade tills jag hörde skrik och att det luktade rök. Jag sprang ut på gården och såg att det började brinna, och folk var snabba med att ringa 112. Man blir som trög i huvudet när sånt här händer, så jag har ingen tidsuppfattning om hur lång tid vi stod där innan polisen kom eller något sånt, säger han. 

Fick hjälp av polisen

När polisen kom gick de in i familjens lägenhet för att rädda det som i stunden ansågs vara mest väsentligt.

– När polisen kom gick de in i vår lägenhet och fick med sig bland annat en dator och vårt familjealbum. Jag var rädd även att jag inte skulle få med mig plånboken men jag fick med den som tur var, med mitt körkort och bankkort. Men passkorten är borta, säger mannen.

Starka känslor

SVT:s reporter, Fredrik Töyrä, har pratat med drabbade vid den skola som används som uppsamlingsplats och enligt honom är det flera drabbade som är i chock och många var ledsna och grät.

– De boende står mest och tittar på branden och det är starka känslor här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor brand på Tomtebo i Umeå

Mer i ämnet