Elev i Umeå höll på strypas i klätterställning – skolan anmälde inte händelsen

Publicerad

En elev fastnade med sina kläder i en klätterställning på en skola i Umeå och höll på att strypas. Eleven fördes med ambulans till sjukhus. Men skolan anmälde aldrig händelsen till Arbetsmiljöverket – och bröt därmed mot arbetsmiljölagen.

Det var i april som olyckan inträffade på skolgården. Eleven fastnade med sina kläder i klätterställningen och kunde inte få luft. Eleven transporterades akut med ambulans till sjukhus.

Men skolan anmälde aldrig händelsen till Arbetsmiljöverket. De fick kännedom om olyckan först en vecka senare via polisen. Skolan har därmed brutit mot arbetsmiljölagen och ska betala en företagsbot på 25 000 kronor.

”Miss från vår sida”

– Det var en miss från vår sida, när det hände kom polisen hit och gjorde en undersökning så då antog vi att det var ordnat med anmälan. Direkt när händelsen inträffade vidtog vi åtgärder med att ta bort handtagen på just den här lekställningen och informerat medarbetarna mer om formalian som gäller, säger Anders Nordlander som är rektor för F-6.

Hur mår eleven idag?

– Eleven går kvar på skolan och har inga men, det gick som tur var bra. Vi fortsätter att ha mycket personal ute på rasterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.