Sara Granberg är förälder till ett barn som går på byaskolan. Foto: SVT

Elever på byaskola tvingas flytta: ”Barnen är jätteledsna”

Publicerad

Nu är det bestämt att barnen i 4-6 klassen på Knaftens byaskola tvingas flytta till Lycksele.

– Det känns jättetråkigt och barnen är jätteledsna, tycker Sara Granberg, förälder.

Det var under måndagens kommunfullmäktige i Lycksele som det bestämdes att det inte längre går att rädda 4-6 klassen på byaskolan i Knaften.

– Det vi kan se är att vi i framtiden kommer ha för få elever samtidigt som vi inte har lyckats hitta en behörig lärare, säger Samuel Lundström, verksamhetschef för för- och grundskola.

”Noll antal sökande”

Kommunen har under en låg tid försökt att rekrytera en behörig lärare men intresset har varit iskallt, trots att man utlovat mer pengar.

– Vi hade för någon månad sedan ett öppet skolråd, där vi bestämde hur vi skulle utannonsera tjänsten och gjorde ett extra lönepåslag med 3 000 kronor mer än i tätorten, säger Lundström.

Hur många ansökningar har ni fått in på tjänsten?

– Noll. Vi har haft noll antal sökande, säger Lundström.

Barnen kommer att få flytta in på Forsdalaskolan i Lycksele redan till hösten. Föräldrarna fick beskedet under förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.