Foto: Anders Öhlund, SVT

Elever har lång och otrygg väg till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Komvux-eleverna i Umeå har fått nog. I fem år har undervisningen hållit till på Östteg, men någon direkt busslinje dit finns inte. Istället tvingas de gå två kilometer från busshållsplatsen till skolan – både halt och otryggt.

Freja Karlsson är en av eleverna som går på Komvux på Östteg i Umeå. Hit går ingen buss. Närmaste busshållplats är vid köpcentret Avion och sedan är det två kilometers promenad, delvis på en hal och mörk skogsstig. I november råkade hon ut för en olycka när hon skulle gena på väg till bussen.

– Jag slinter plötsligt och det smäller till i knät. Jag tvingades vara hemma i drygt en vecka, berättar Freja Karlsson.

Flera har ramlat och slagit sig

På Komvux går hundratals elever, få av dem har egna bilar och för en del elever tar det till exempel över 1,5 timme i restid från Ersboda till skolan. Flera av dem har ramlat och slagit sig på stigen.

– Det stora problemet är placeringen av den här skolbyggnaden, så långt från centrum och så svårt att ta sig hit, berättar läraren Karin Thelberg.

Skolpersonalen har flera gånger protesterat mot placeringen, men ingenting har hänt. Men nu säger Peter Vigren (S) som är ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att en lösning med nya lokaler är på gång.

I värsta fall kan de bli kvar ytterligare två till tre år?

– Det ska vi se till att det inte behöver hända, säger Peter Vigren (S) till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.