Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Alla barn tävlar – det är inte problemet” – hör mer om tidig elitsatsning Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Elitsatsning fortsätter förstöra för unga – professorn: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Att hamna på bänken som ung idrottare kan få konsekvenser långt senare i livet. Men trots larm om effekterna fortsätter exemplen på särbehandling att rada upp sig.
– Det är bekymmersamt. Man kan inte med gott samvete bänka 10-, 12- eller 14-åringar för att vinna en cup, säger Christer Malm professor i idrottsmedicin.

Diskriminering och särbehandling inom ungdomsidrotter fortsätter. SVT:s granskning av hockeylaget Björklövens ungdomsverksamhet är ett exempel där ungdomar vittnar om att de bland annat inte får delta under matcher trots att de bytt om.

SVT Nyheter Helsingborg rapporterade i somras om en fotbollsklubb som aktivt väljer bort spelare så unga som åtta år för att de inte håller måttet.

– Det är en missuppfattning att tro att barn som är duktiga också blir duktiga som vuxna. Den kopplingen finns inte, säger Christer Malm, professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet.

Senare födda missgynnas av systemet

Det finns alltså ingen anledning att toppa sitt lag, mer än för stunden. På lång sikt skjuter man sig själv, sin förening och idrotten i foten. Enligt Christer Malm har de flesta som lyckas senare i idrottslivet valt att specialiserat sig efter puberteten.

När lag toppas i ung ålder är det inte talang utan mognadsgrad som gynnas, berättar han. De som föds senare på året missgynnas generellt av att ha utvecklats senare än andra i samma årskull. Detta har forskning visat sedan 80-talet.

– Inom alla idrotter så är höstbarn diskriminerade kan man säga. Man har mindre chans att komma vidare. Sen finns alltid undantag, säger Christer Malm.

Sållar bort barn som inte blommat ut

Elitsatsningar bland unga sållar på så sätt bort en stor andel unga redan innan de nått sin fulla potential. För bänkas du som ung är risken stor att du slutar idrotta, vilket också påverkar hur aktiv du är som vuxen, enligt Malm.

Vad ska man göra för att få bort elitsatsningar?

– Det är för mycket begärt att den enskilda tränaren ska ta det här ansvaret varje dag. Man behöver hitta bättre system. Innebandyförbundet har i alla fall försökt, säger Malm.

Läs även: Innebandyns modell ska få fler att idrotta längre

SVT rapporterade · Ska barn som idrottar delas in efter mognad eller ålder?

Då tackar vi för idag! Och stänger chatten för fler kommentarer.
06.38
Hej och välkommen att kommentera! Vad tänker du om innebandyförbundets försök att få fler att spela längre – att låta barn spela i lag baserade på mognadsgrad istället för ålder? Finns det bättre lösningar?
Håll god ton. Vi släpper inte igenom kommentarer som innehåller utpekanden.
07.13
Varför ska barn elitsatsa överhuvudtaget? Se på Scouternas verksamhet, där bygger modellen bl. a.på att alla ska vara med, efter sin förmåga. Ge alla barn möjligheten att vara med och göra roliga saker, utan att välja bort någon. Då kommer fler att stanna i verksamheter där de rör på sig.
07.57
Varför ska någon elitsatsa över huvud taget? Naturligtvis är det den breda folkidrotten, för folkhälsan, som ska vara i fokus. Satsa ditåt, med målet att bygga upp korpidrotten till vad den en gång var. Hjälp Sverige röra på sig, hjälp inte ett fåtal slita sönder sin kropp.
09.35
Så har de ju alltid varit, hysteriska pappor och okunniga tränare! Skulle förvåna mig om det blir någon förändring.
10.46
Ska varje klubb ha en läkare som delar in aktiva utifrån biologisk mognad, kanske också en psykolog utifrån kognitiv mognad? Indelning efter åldrar är det ”enklare” alternativet där föreningar kan medvetandegöra RAE m.m och hur ledare kan tillämpa kunskapen. Sen så kan ett lag spela i olika serier, ett seriesystem där lag möter andra lag som presterar på samma nivå som andra lag med restriktioner på hur hög serie de ska få spela för att inte kunna elitsatsa bland barn för att möta äldre.
11.09
Det är väldigt mycket tramsande inom idrotten nu tydligen. I alla fall om man läser vad som skrivs.
Man krånglar tydligen till det å det grövsta.
När jag var ungdom på 70-talet och spelade fotboll var det åldersgrupper som gällde. Vi hade flera lag i varje åldersgrupp. Givetvis spelade de bästa i ett lag.
Var man riktigt bra fick man träna med en äldre åldergrupp, t ex fick pojklagsspelare träna med juniorer och duktiga juniorer fick träna med seniorer.
Idag tramsas det med ord som "mognadsnivå" och "färdighetsnivå" när alla barn vet att det beror på hur duktig man är på att utöva sin sport. Vem försöker man lura?
11.38
Åldersgrupp, klart man ska kunna få spela med kompisarna i samma lag. Behöver inte bli elittänk förrän det är dags för elittänk. Låt barn vara barn och ha kul med sina kompisar!
13.00
Har tyvärr inget direkt lösning men att strikt dela in grupper efter ålder funkar inte alls bra. Borde på något sätt gå att gruppera efter förmåga.
14.21
Jag ser att många barn lämnar idrotten redan i 10-12 årsåldern då de inte finner det givande pga att det elitsatsas i tidig ålder och att barnen känner att de inte räcker till och att man då, att efter möjligen sysslat med samma idrott i halva sitt liv tyvärr väljer att avsluta. Att i denna ålder plocka upp en ny idrottsform är tufft då de flesta andra idrotter gör exakt samma sak: elitsatsar i samma unga ålder. Och då blir det svårt att finna en relevant nivå för en 11-åring som känns givande, spännande och kul. Så med andra ord, barn som slutar i tidig ålder för att ledare/tränare misslyckas med att verka för inspiration lämnar inte bara ”sin” sport, utan lämnar idrotten helt i de flesta fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer