”Alla barn tävlar – det är inte problemet” – hör mer om tidig elitsatsning Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Elitsatsning fortsätter förstöra för unga – professorn: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Att hamna på bänken som ung idrottare kan få konsekvenser långt senare i livet. Men trots larm om effekterna fortsätter exemplen på särbehandling att rada upp sig.

– Det är bekymmersamt. Man kan inte med gott samvete bänka 10-, 12- eller 14-åringar för att vinna en cup, säger Christer Malm professor i idrottsmedicin.

Diskriminering och särbehandling inom ungdomsidrotter fortsätter. SVT:s granskning av hockeylaget Björklövens ungdomsverksamhet är ett exempel där ungdomar vittnar om att de bland annat inte får delta under matcher trots att de bytt om.

SVT Nyheter Helsingborg rapporterade i somras om en fotbollsklubb som aktivt väljer bort spelare så unga som åtta år för att de inte håller måttet.

– Det är en missuppfattning att tro att barn som är duktiga också blir duktiga som vuxna. Den kopplingen finns inte, säger Christer Malm, professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet.

Senare födda missgynnas av systemet

Det finns alltså ingen anledning att toppa sitt lag, mer än för stunden. På lång sikt skjuter man sig själv, sin förening och idrotten i foten. Enligt Christer Malm har de flesta som lyckas senare i idrottslivet valt att specialiserat sig efter puberteten.

När lag toppas i ung ålder är det inte talang utan mognadsgrad som gynnas, berättar han. De som föds senare på året missgynnas generellt av att ha utvecklats senare än andra i samma årskull. Detta har forskning visat sedan 80-talet.

– Inom alla idrotter så är höstbarn diskriminerade kan man säga. Man har mindre chans att komma vidare. Sen finns alltid undantag, säger Christer Malm.

Sållar bort barn som inte blommat ut

Elitsatsningar bland unga sållar på så sätt bort en stor andel unga redan innan de nått sin fulla potential. För bänkas du som ung är risken stor att du slutar idrotta, vilket också påverkar hur aktiv du är som vuxen, enligt Malm.

Vad ska man göra för att få bort elitsatsningar?

– Det är för mycket begärt att den enskilda tränaren ska ta det här ansvaret varje dag. Man behöver hitta bättre system. Innebandyförbundet har i alla fall försökt, säger Malm.

Läs även: Innebandyns modell ska få fler att idrotta längre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.