Elmer, 6, vågar inte ha favoritbyxorna: ”Då skrattar alla i skolan”

Publicerad

Elmer 6 år vill inte ha sina favoritbyxor med ponnyhästar på skolan längre. Barnen skrattar – det är inga byxor för pojkar.
Inte heller kan man som pojke ha klänning, det har hans bästa vän fått lära sig.
– Det var inte snällt, säger Elmer.

Fram tills i höstas var Elmers garderob färggrann och med mycket mönster. Men i och med förskoleklass kom också en medvetenhet om vad som är okej att ta på sig som pojke och inte. Och extra tydligt blir det när det är dags att handla.   

– Först går han till tjejavdelningen och tittar där och funderar. Men sedan landar han ändå i de dova färgerna. Det är ju vad vi i vuxenvärlden säger är okej och inte okej, säger Elmers mamma Madelene Thiger.

SVT har varit i kontakt med flera av de stora klädkedjorna. De hänvisar till att uppdelningen i pojk- och flickavdelning beror på önskemål från kunderna.  

– Vi presenterar kläderna på ett sätt som vi ser att majoriteten av våra kunder föredrar men självklart finns det olika önskemål och det är upp till kunden att välja fritt bland de storlekar, passformar, stilar och färger som vi har i vårt sortiment, oavsett vart plagget hänger i butiken, säger Kristina Hermansson presskontakt på Lindex.

Jämställdhetskonsult kritisk till könsuppdelning

Johanna Engström jobbar som jämställdhetskonsult. Hon är kritisk till att butikerna fortsätter att dela upp barnkläder i en pojk- och flickavdelning. Och mot att sortimentet är så uppdelat i färger, tryck och mönster.  

– Det gör att vi inte kan vara den fulla person som vi vill vara. Könsnormer är väldigt mycket så, att vi placeras in i två olika fack. När vi skulle kunna få ta del av hela färgpaletten.  

Hon säger att detta gör att barn bemöts på olika sätt.  

– Om jag har gulliga kläder på mig, som rosa och myskläder, då är det troligare att jag också får ett gulligare bemötande. Det bjuder in mer till kramar och kom och sitt i knät. Medan om jag har något hårt på mig med våldstryck, så kommer jag istället få kommentarer som ”Vad tuff du är”, säger Johanna Engström.

”Viktigt att bryta normer”

Hon menar att det i förlängningen leder till att pojkar inte får träna på mjuka känslor om man inte blir bemött så.  

– Det är viktigt att bryta dessa normer för de leder till att vi begränsar våra barn, säger Johanna Engström.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer