Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tycker det är bra att vi rekryterar från andra kommuner” – hör kommunchefen Olli Joenväärä i klippet ovan. Foto: SVT

Var femte anställd av Dorotea kommun bor i annan kommun

Uppdaterad
Publicerad

Både in- och utpendling har varit en trend i Dorotea kommun. Idag är en femtedel av de anställda av kommunen pendlare från andra kommuner.

– Jag tycker det är bra att vi kan rekrytera från andra kommuner, säger Olli Joenväärä, kommunchef.

Det har varit en utmaning för Dorotea kommun att hitta arbetskraft och få invånare att stanna kvar, något SVT Västerbotten tidigare rapporterat om.

I dagläget pendlar var femte person, som har Dorotea kommun som arbetsgivare, från bland annat Strömsund, Åsele och Vilhelmina. Enligt kommunchefen Olli Joenväärä är de glada för att de kan få arbetskraft från andra platser.

– Vi behöver rekrytera folk och vi kan inte begränsa oss till Dorotea kommun. Här finns bara 1 100 personer i arbetsför ålder, säger Olli Joenväärä, kommunchef.

Trend att pendla

Under de senaste åren har kommunen haft fler utpendlare, men det har minskat något enligt Joenväärä. Även om kommunen går miste om skatteintäkter från inpendlare har de inte räknat på om det skulle bli ett tapp – jämfört med de intäkter de får från andra kommuner.

Det är främst timanställda och vårdpersonal som kommer för att jobba i Dorotea. Även den tillförordnade ekonomichefen och Olli Joenväärä själv pendlar till Dorotea.

– Jag bodde på annan ort när jag fick det här jobbet och det är ett stort steg att rycka upp sitt liv och familjen därifrån, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer