Foto: SVT

Ensamkommande barn flyttar tillbaka till Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Efter skolavslutningen flyttar flera ensamkommande ungdomar tillbaka till hemkommunen Umeå efter en tids vistelse på Graningegårdens HVB-hem i Sollefteå. Med anledning av platsbrist i höstas har de fått vänta, men nu välkomnar Umeå kommun ungdomarna.

Flyktingströmmen under hösten resulterade i att flera av de ensamkommande ungdomarna som fick Umeå som hemkommun blev placerade utanför staden. Anledningen var platsbrist i Umeå. 15 ungdomar har sedan oktober bott på HVB-hemmet Graningegården i Sollefteå men nu är det bestämt att de får flytta tillbaka till Umeå.

– Det handlar om ett närhetsperspektiv där ansvariga socialsekreterare till ungdomarna ska ha en närmare kontakt med de. När de bor så pass långt ifrån Umeå blir det svårt att kommunicera, säger Anna Danielsson verksamhetschef för ensamkommande barn Umeå kommun.

Ungdomarna är upplysta

Både Graningegårdens vd för Västernorrlands utveckling och omvårdnad, Christian Blomberg och Anna Danielsson meddelar att de pratat med de ungdomar och respektive gode män som berörs av flytten.

–  Vad vi har konstaterat så finns det en önskan om att komma tillbaka till Umeå, säger Anna Danielsson.

– Ungdomarna tycker att det känns bra och de förstår att Sollefteås Graningegården varit en tillfällig lösning. Umeå erbjuder ett bra alternativ, säger Christian Blomberg.

En välkomnande flytt

Flytten för ungdomarna kommer ske efter skolavslutningen så att de hinner gå klart terminen i Västernorrland. När de kommer till Umeå blir de utplacerade på olika HVB-hem. Anledningen till att det inte skett tidigare anser Anna Danielsson är för att det inte funnits platser förrän nu.

– Det handlar också om den individuella planeringen för barnen. Att det ska fungera tillsammans med skolan är viktigt. Vi vill göra flytten så bra som möjligt, säger Anna Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.