Arkivbild. Dramatikern Johanna Emanuelsson är kritisk till beslutet. Foto: SVT

Ensemblen i chock: ”Vi fick inga varningssignaler”

Uppdaterad
Publicerad

Ensemblen är i chock efter beslutet från ledningen av Västerbottensteatern att helt lägga ner föreställningen ”Röst”, och regissören Shari Sabel Strandmark och dramatikern Johanna Emanuelsson är starkt kritiska till beslutet.

Johanna Emanuelsson konstaterar att de från den konstnärliga sidan är jättechockade.

– Vi fick inga varningssignaler om att det här kunde ske utan tvärtom har vi fått ja hela vägen, och så plötsligt vänder allt på två minuter. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon och fortsätter:

Den nedlagda pjäsen Röst

– Det här handlar inte om brist på konstnärlig kvalitet eller att Västerbottensteatern inte fått vad den beställt.

”Det är obehagligt”

Johanna Emanuelsson uppfattar det mer som att teatern vill styra innehållet.

– Det är obehagligt för ”Röst” handlar ju just om att man bjudit in fria konstnärer att i ett projekt arbeta med demokrati och rösträtt och att då gå in och peta för att man inte fått det man vill ha känns väldigt märkligt.

Enligt henne handlar hela det här projektet om att de försökt göra en komplex föreställning som talar till ungdomar utan pekpinnar, målsättningen har varit att inte tala om vad som är rätt eller fel utan att få unga människor att tänka själva.

LÄS MER: Teaterchefen: ”Vi har inte fått den föreställning vi beställt”

Fransesca Quartey har gått ut med att hon själv tar på sig hela ansvaret men det räcker inte tycker Johanna Emanuelsson.

– Vi vill förstås få bättre svar på vad det här egentligen handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den nedlagda pjäsen Röst

Mer i ämnet